X

Další zajímavá místa

V Praze můžeme navštívit další památky a zajímavá místa. Projdeme se alespoň po několika z nich.

Břevnovský klášter

Břevnovský klášter je prvním a nejstarším mužským benediktinským klášterem v Čechách, Založil ho v 10. století kníže Boleslav II. spolu s pražským biskupem Vojtěchem. Období románské a gotické výstavby trvalo čtyři století. Klášter představoval ve středověku významné politické, kulturní a hospodářské centrum země. V době husitských válek došlo k úplnému zničení celého areálu. S obnovou kláštera bylo započato v 18. století, kdy komplex získal současnou barokní podobu.

Jezdecký pomník Jana Žižky z Trocnova

Bronzovou sochu Jana Žižky najdeme na vrchu Vítkov, kde roku 1420 zvítězil husitský oddíl nad mnohonásobnou přesilou křižáckých vojsk. Jedná se o největší jezdeckou sochu v Evropě. Je vysoká devět metrů a váží téměř sedmnáct tun. Od sochy Jana Žižky jedinečný výhled na Prahu. Za pomníkem najdeme budovu Národního památníku. Původně měl být symbolem slávy a místem posledního odpočinku československých legionářů. Po 2. světové válce si ho přisvojili komunisté.

Letohrádek Hvězda

V královské oboře na Bílé hoře nechal v 16. století arcivévoda Ferdinand Tyrolský postavit lovecký letohrádek na půdorysu šesticípé hvězdy. V areálu se nachází jedna z největších renesančních míčoven v Čechách. Letohrádek Hvězda je spojen s neblahou bitvou na Bílé hoře roku 1620. Právě u něj padl poslední žoldnéř českých pánů. Kamenná mohyla ležící nedaleko je připomenutím této bitvy, která poznamenala naše dějiny na dlouhá tři staletí.

Petřín

Petřínský kopec se vypíná nad levým břehem Vltavy. Stal se odpočinkovým místem Pražanů i tradičním dostaveníčkem milenců. Na jeho svazích byly vybudovány sady a parky. Na vrcholu Petřína byla v roce 1891 postavena železná rozhledna ve stylu pařížské Eiffelovy věže. Je vysoká 60 metrů a na její vrchol vede 299 schodů. Z její vyhlídkové plošiny je krásný pohled na město. Další lákavou atrakcí poblíž Petřínské rozhledny je Zrcadlové bludiště. Na rozlehlé náhorní plošině stojí strahovské stadiony a studentské ubytovny. Východní část Petřína protíná více než kilometr dlouhá Hladová zeď, která vznikla v dobách Karla IV. na obranu Malé Strany a Hradčan. Na Petřín se můžeme vyvézt lanovkou, která jezdí od roku 1891.

Výstaviště v Holešovicích

Výstaviště v Holešovicích bylo vybudováno na konci 19. století u příležitosti Zemské jubilejní výstavy konané v roce 1891. Výstavám a různým kulturním akcím slouží dodnes. Nejdůležitější stavbou je zde Průmyslový palác. Dále tu najdeme sportovní halu, Lapidárium Národního muzea, planetárium, Křižíkovu fontánu a další objekty. Výstaviště se stalo tradičním místem pro každoroční pořádání Matějské poutě. Při návštěvě Výstaviště bychom neměli vynechat Maroldovo panorama – nejrozměrnější obraz v Čechách zobrazující bitvu u Lipan.

Vyšehrad

Vyšehrad je podle pověstí mytickým sídlem kněžny Libuše a prvních přemyslovských knížat. Přemyslovské osídlení tohoto místa je ovšem doloženo až ve druhé polovině 10. století, kdy se zde razily knížecí mince – denáry. Původní hrad byl zničen vlivem času a pravděpodobně i v důsledku útoků husitských vojsk. Dochovala se románská rotunda Svatého Martina a gotický kostel Svatého Petra a Pavla. V 19. století se Vyšehrad stal symbolem slavné české minulosti. Bylo zde zřízeno národní pohřebiště a Slavín. Místo odpočinku zde našlo více než 600 významných českých osobností, například Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Mikoláš Aleš, Karel Čapek či Jan Neruda.

Zámek Trója

Zámek Trója byl vystavěný na přelomu 17. a 18. století na severním okraji Pražské kotliny, pod svahem osázeným vinicemi. Patří k nejkrásnějším barokním zámkům v Čechách. Je tvořen několika budovami – kromě zámku také hospodářskými staveními a dvěma oranžériemi. Doplňuje ho noblesní francouzská zahrada. Areál byl určen k sezónnímu pobytu majitele – hraběte Šternberka. Nyní je zde umístěna stálá výstava ze sbírek Galerie hlavního města Prahy.