X

Hrady a zámky

V Moravskoslezském kraji společně navštívíme hrad Sovinec, zříceninu hradu Hukvaldy či zámek v Hradci nad Moravicí.

Hradec nad Moravicí

Jižně od Opavy nad údolím řeky Moravice vyrostlo v členité lesnaté krajině již v 9. století slovanské hradištěStřežilo prastarou Jantarovou stezku do Slezska a Polska. Zámek Hradec nad Moravicí stojí v místech středověkého hradu. Dnešní podobu získal po požáru v roce 1796. Pro své běloskvoucí fasády dostal název Bílý zámek. V 19. století byl rozšířen o Červený zámek a Bílou věž. Plnil funkci významného kulturního centra a byl hojně navštěvován umělci. Pobývali zde například skladatelé Ludwig van Beethoven, Ferencz Liszt či Nicolo Paganini.

Hukvaldy

Zříceniny hradu Hukvaldy se tyčí nad údolím řeky Ondřejnice na úpatí Beskyd. Hrad tu byl založen ve 13. století. V 15. a 16. století došlo k rozsáhlé přestavbě, rozšiřovalo se opevnění, zakládaly nové brány, uvnitř vyrostl nový renesanční palác. Byla tu vyhloubena 150 metrů hluboká studna. Hukvaldy tak měly šest bran s padacími mosty přes příkopy. Patřily mezi nejrozsáhlejší hrady na Moravě. Nikdy nebyly vojenskou silou pokořeny. Zhoubný požár v 18. století změnil tuto vojenskou pevnost ve zříceninu. Na hradní vrch navazuje obora s muflony, daňky a jelínky sika. V nevelké obci na úpatí hradu se narodil v roce 1854 významný hudební skladatel Leoš Janáček. Strávil tu prvních jedenáct let života.

Sovinec

Hrad Sovinec dominuje přírodnímu parku Sovinecko v Nízkém Jeseníku severozápadně od Šternberka. Byl postaven v gotickém slohu ve 14. století na širokém skalnatém ostrohu. Stal se střediskem velkého panství. V 17. století se stal majetkem řádu německých rytířů, ti neustále vylepšovali obranný systém. Z hradu prý vedlo několik tajných chodeb. Přesto byl hrad za třicetileté války dobyt Švédy a těžce poničen. Údajně se tak stalo díky zradě místního kováře. Hrad v dalších staletích chátral, až byl na počátku 20. století upraven na letní sídlo řádu.