X

Pamětihodnosti

Z míst, která stojí za návštěvu v Ústeckém kraji, nemůžeme pominout Terezín. Dále se vypravíme do skanzenu s chalupami z Českého středohoří. Prohlédneme si chmelnice, abychom se seznámili s důležitou surovinou, kterou na severu Čech získáváme.

Chmelařská oblast

Chmel se začal pěstovat v okolí Žatce a Loun ve 14. století. Roku 1922 zde byla zákonem zřízena Veřejná známkovna chmele – žatecký chmel se stal evropským měřítkem kvality této plodiny. Protože je chmel popínavá rostlina, pěstuje se na poli – chmelnici – které je vybaveno konstrukcemi z dřevěných sloupů o výšce asi pět metrů. Mezi nimi jsou provázány silné dráty, k nim jsou ukotveny tenčí svislé dráty. Po nich se pnou rostliny chmele a jsou při sklizni spolu s rostlinou strhávány. Chmel je hlavní surovinou při vaření piva.

Osek

Město Osek na úpatí Krušných hor při okraji Mostecké pánve tvoří sevřený celek obytných domů obklopený zelení. Jeho srdcem je velkolepý cisterciácký klášter, který v minulosti určoval dějiny celého kraje. Po celá staletí byl významným kulturním střediskem kraje, zabýval se důlním podnikáním, byla zde založena první manufaktura v Čechách. Spolu s církevními objekty tu fungovala klášterní nemocnice. Za nejcennější objekt kláštera je považován jeden z nejstarších gotických prostorů v Čechách – starý konvent, jehož východní křídlo s nádhernou kapitulní síní bylo postaveno kolem roku 1240.

Terezín

Město Terezín ležící při řece Ohře nedaleko Litoměřic patří k našim nejmladším městům. Vzniklo z ryze vojenských důvodů za vlády Josefa II. Bylo pojmenováno po císařovně Marii Terezii. Stavba vlastní pevnosti trvala jedenáct let, pracovalo zde asi 15000 lidí a ročně bylo potřeba asi dvacet milionů cihel. Část byla vystavěna na dubových pilotech a roštech. Pevnost je významnou památkou. Důmyslný obranný systém se skládá z hlavní pevnosti na levém břehu Ohře a Malé pevnosti na pravém břehu Ohře a systému podzemních chodeb v délce 29 kilometrů. Vojensky se Terezín nikdy neuplatnil, protože nepřátelské vojska se mu vždy vyhnula. Dochovalo se téměř celé opevnění ve tvaru protáhlého osmiúhelníku s bastiony. Malá pevnost se stala během německé okupace neblaze proslulým koncentračním táborem, kde zahynul velký počet obětí, především Židů.

Zubrnice

Nejmladší skanzen v Čechách, který byl zbudován ve staré historické vesnici v klínu kopců Českého středohoří, můžeme navštívit v Zubrnici. Jako základ jsou využity nejhodnotnější stavby středu obce a jejího okolí, které se průběžně doplňují o drobné přenášené objekty. Podívat se můžeme do roubené zemědělské usedlosti s unikátní teplovzdušnou sušárnou na ovoce, bývalé vesnické školy, starého obchodu a kostela. Ve středu návsi stojí přenesená barokní studna a nedaleko pod vsí je malé nádraží s muzeem železniční dopravy. Na bývalé zrušené trati se občas můžeme svést historickým vláčkem. Opodál proti proudu potoka stojí malý roubený vodní mlýn.