X

Poloha Prahy

Praha má výhodnou polohu ve středu Čech. Rozkládá se na obou březích řeky Vltavy a na přilehlých svazích, návrších a terasách.

Povrch území

Praha se rozkládá v oblasti Pražské plošiny a výběžků Středočeské pahorkatiny. Území Prahy má členitý povrch, řeka Vltava a její přítoky tady vyhloubily hluboká údolí. Místy vznikly pahorky. Nejznámějším pražským vrchem, vypínajícím se v centru města, je Petřín. Takto členitý povrch Praze propůjčuje malebný přírodní rámec. Pražská plošina zabírá 85 % území hlavního města. Tvoří ji rozsáhlé plošiny s široce zařezanými údolími. Nejrozsáhlejší plošinu najdeme na Ruzyni. Středočeskou pahorkatinu tvoří pískovce a křemence. Její povrch je nezřetelně rýhován mělkými údolími. Nejnižší bod města hladina Vltavy v nadmořské výšce 175 metrů. Nejvyšším bodem je Zličín s nadmořskou výškou 400 metrů. Další vyšší body jsou Bílá Hora, Děvín, Vítkov, VyšehradPetřín.

Řeky

Prahou protéká nejdelší řeka České republiky, Vltava. Na jižním okraji Prahy se do Vltavy vlévá Berounka. Vltava vytvořila v Praze poměrně úzké údolí, z něhož se vymaňuje teprve v Kralupech nad Vltavou, kdy protéká rovinou. Řeka je na celém území hlavního města splavná pro výletní parníky. Proplétá se tu hustou pražskou zástavbou a v korytě je držena zděnou regulací. Na mnoha místech dosahuje výšky i několika metrů. Na Vltavě objevíme několik ostrovů, z těch nejznámějších jmenujme Střelecký, Slovanský, Dětský, a vynechat nemůžeme ani Kampu.

Životní prostředí

Ve městě není rozšířeno zemědělství, v přilehlých částech se pouze pěstují květiny a zelenina pro městskou spotřebu. Velký význam má cestovní ruch, potravinářský a strojírenský průmysl. Potravinářské výrobky zásobují nejen město, ale i jeho široké okolí. Mnohé zboží se i vyváží. Ve strojírenských závodech se vyrábějí například tramvaje, motory, lokomotivy, auta a letadla. Podnebí je příznivé, i když automobilová doprava škodlivými látkami, pachem a hlukem životní prostředí ve městě zhoršuje.