X

Města

Jihomoravský kraj je hustě zalidněná oblast naší republiky. Má několik zajímavých měst. Krajským městem Jihomoravského kraje je Brno. Další větší města kraje jsou Blansko, Břeclav, Hodonín, Vyškov a Znojmo.

Brno

Brno leží na soutoku řek Svitavy a Svratky. Jeho charakteristické panoráma tvoří dva vrchy, Špilberk a Petrov. Petrovu dominuje katedrála svatého Petra a Pavla se dvěma vysokými, štíhlými věžemi. Ze Zelného trhu pod Petrovem, jehož střed zdobí barokní kašna Parnas, je možné vidět Starou radnici s gotickým portálem. U vchodu do radnice najdeme visícího draka. Na nedalekém Kapucínském náměstí najdeme kapucínský klášter s podzemními hrobkami. Na Dominikánském náměstí stojí Nová radnice, kde sídlí Magistrát města Brna. V areálu brněnského Výstaviště se konají od roku 1928 specializované veletrhy. Z významných osobností, které jsou spojeny s Brnem, jmenujme hudebního skladatele Leoše Janáčka, který v Brně žil a tvořil, a spisovatele Ondřeje Sekoru, brněnského rodáka.

Blansko

Město Blansko leží v údolí Svitavy. Je nástupním místem do turistických oblastí Moravského krasu, především k propasti Macocha. Blansko je jméno českého původu a znamená místo na bažinách neboli blanách. O stavbě hradu v Blansku se můžeme dozvědět z pověsti. Další historie města je spojena s rozvojem průmyslu, především železářství. V 17. století tu vzniká první hamr, další rozvoj železářství připomíná bývalá huť Klamovka, ve které je výstava umělecké litiny. V místním zámku je umístěné muzeum, které se zabývá dějinami železářství od pravěku do současnosti.

Břeclav

Břeclav ležící na řece Dyji je centrem Podluží, důležitým průmyslovým střediskem a dopravní křižovatkou. Je zde železniční a silniční přechod do Rakouska a na Slovensko. Kníže Břetislav I. tu v 11. století založil hradiště, které mělo střežit cestu z Moravy do Rakous. Ve 12. století zde byl vybudován hrad, který v 16. století Žerotínové přestavěli na renesanční zámek. K němu se váže pověst o pyšné panně. Město bylo v roce 1944 prakticky zničeno leteckým bombardováním. Dnes je nově vybudováno. Předchůdcem původního břeclavského hradiště bylo rozsáhlé velkomoravské hradiště Pohansko.

Hodonín

Průmyslové město Hodonín leží v Dolnomoravském úvalu poblíž státní hranice se Slovenskem. Již v 11. století stál u brodu přes řeku Moravu starý hrad, jehož posádka hlídala hojně využívanou cestu z Čech do Uher. A město vzniklé pod hradem zřejmě získalo své jméno od správce hradu Godona. Rozvoj města ovlivnilo napojení na železnici. V 18. století tu byla založena tabáková továrna, v 19. století cukrovary a cihelny, poté přibyla elektrárna na spalování lignitu. Hodonín je spojen i se zkoumáním ložisek ropy a zemního plynu. Nejslavnějším z hodonínských rodáků je první československý prezident T. G. Masaryk. Jeho život a dílo si můžeme připomenout v Masarykově muzeu v místním zámku.

Mikulov

Mikulov patří k významným centrům vinařství na Moravě. Víno se pěstuje na vinicích pod nedalekou Pálavou. Celý Mikulov si můžete prohlédnout ze Svatého kopečku. Na něm najdeme barokní kapli a kalvárii s křížovou cestou. Dominantou města je zámek, který stojí na místě původního hradu z 11. století. Pověst vypráví, co se tu dělo v době válek s Turky. Dnes na zámku sídlí vinařské muzeum. V zámeckém sklepě se dochoval vzácný desátkový vinný sud o obsahu 1010 hektolitrů. V Mikulově se dochovaly zbytky gotického opevnění. Patří k nim i Kozí hrádek, hranolovitá věž vystavěná na skalnatém vršku nad severním okrajem města.

Vyškov

Vyškov leží na řece Haná. Již ve 12. století tu stávala osada. Od 13. století patřil Vyškov olomouckým biskupům. Díky tomu i díky výhodné poloze na křižovatce obchodních cest se rychle rozvíjel. Dnes je město příjemným střediskem Hané s upraveným centrem a řadou památek. V jádru zámku se skrývá gotický biskupský hrad. V zámecké zahradě najdeme barokní lodžie a portál. Na náměstí je renesanční radnice a barokní morový sloup. Zachoval se tu také souvislý úsek hradeb se střílnami. Vyškov je sídlem Vojenské akademie.

Znojmo

Znojmo leží na břehu řeky Dyje a díky bělostné architektuře bývá nazýváno „bílé město“. Jedná se o jedno z nejstarších moravských měst, o pevnou baštu českého království při hranicích s Rakouskem. Jeho dominantu tvoří radniční věž z 15. století nazvaná „naše krásná paní“. V podzemí historického jádra se nachází čtyřpodlažní labyrint chodeb, jenž patří k největším bludištím ve střední Evropě. Podzemí původně sloužilo k uskladnění ovoce, zeleniny, piva a vína. Postupným rozšiřováním však vznikla chaotická spleť využívaná v dobách nebezpečí jako úkryt měšťanů a jejich majetku. Ke Znojmu neodmyslitelně patří znojemské okurky a víno.