X

Přírodní zajímavosti

Krásná a dosud civilizací poměrně málo dotčená krajina se vyskytuje v Pardubickém kraji poměrně zřídka. Přesto i zde najdeme několik míst, které rozhodně stojí za zhlédnutí. Vyskytují se tu také místa využívaná k léčení nemocí.

Bohdaneč

V centru tohoto městečka nedaleko Pardubic najdeme léčebné lázně. Okolí lázní tvoří typická polabská rovinatá krajina s rybníky, písníky a jehličnatými lesy. Pět lázeňských domů je navzájem propojeno kolonádami, které umožňují celoroční promenády bez ohledu na počasí. Přírodní slatinné koupele a zábaly pomáhají v lázeňských domech při léčbě nemocí pohybového ústrojí. Jako hlavní léčebný prostředek se využívá kvalitní slatinné bahno ve spojení s léčebným tělocvikem a masážemi.

Toulovcovy maštale

Přírodní rezervaci na okraji Českomoravské vrchoviny nalezneme nedaleko zámku Nové Hrady na Chrudimsku. Je tvořena pískovcovými skalními útvary, skalnatými údolími, které vyhloubila řeka Novohradka. Zvětráváním vznikly věže a pilíře, které dohromady tvoří skalní město. V přírodní rezervaci můžeme pozorovat vzácné živočichy a rostliny, například mloka skvrnitého, kapraďorosty a mechy. Dalším nedalekým skalním městem jsou Městské maštale.

Zemská brána

Je tak pojmenován skalnatý úsek Divoké Orlice napříč protínající snížený hřbet Orlických hor. Řeka zde vyhloubila romantické údolí se skalami, které působí dojmem vstupní brány do Čech. Tomuto přirovnání napomáhá i kamenný most s jedním obloukem na začátku údolí. Byl postaven českými a italskými kameníky na počátku 20. století. Břehy Divoké Orlice dále za mostem lemují skalní výchozy, jeskynní výklenky i obří hrnce. Zemská brána je vyhlášena přírodní rezervaci.